Donau-fietspad Preview-fietstocht (6 Daagse)

Overzicht

Afstand: 170.6 kms / Hoogteverschil:  995 m

De 6-daagse Donau-fietspad Preview-fietstocht is een mix van fietsen en spoor. Je bestrijkt een groot gebied langs de rivier en ziet alle belangrijke hoogtepunten.

De 7-daagse snelfietstocht over het Donaufietspad is voor degenen die het populairste fietspad van Europa willen ervaren, maar weinig tijd hebben. Het hele parcours is zeer vlak en heeft een fantastische infrastructuur, wat betekent dat het perfect geschikt is voor mensen met een gemiddelde fietsconditie zowel als gezinnen.

Beginnend in de stad Passau, Beieren (een korte treinrit van München), begint de reis meteen langs de loop van de Donau. Het is stil en vredig als je de rivier volgten in een mum van tijd ben je naadloos de grens van Duitsland naar Oostenrijk overgestoken. Onderweg passeer je bosgebieden vol met wilde dieren. Je stopt in de stad Linz om wat cultuur te snuiven voordat je terugkeert naar het platteland van Opper-Oostenrijk.

Er is geen tekort aan kloosters, forten en kastelen om tijdens de fietstocht te bezichtigen. De bekendste daarvan is de adembenemende abdij van Melk, die een indruk zal achterlaten die je niet snel zult vergeten. Als je verder gaat vanuit Melk, kom je in het hart van de Wachau-vallei. De thuisbasis van internationaal befaamde wijngaarden en zijn eigen lokale specialiteit, abrikozenbrandewijn. We stoppen hier voor een wijnproeverij en rondleiding door de wijngaarden, inbegrepen in de tour.

Het thuistraject brengt ons naar de iconische stad Wenen. Een stad die vaak tot de beste ter wereld is verkozen wat betreft levenskwaliteit; het is meteen duidelijk waarom. Doordrenkt van geschiedenis lijkt er in elke straat wel een nieuw paleis te zijn om te bewonderen. Sluit de avond af met een Wiener Schnitzel in een traditioneel Oostenrijks eetcafé.

Met 170 af te leggen kilometers in 4 fietsdagen op relatief vlak terrein, is dit een makkelijke fietstocht. Als je energie wilt besparen voor het bezoeken van bezienswaardigheden, raden wij een e-bike aan.

Heeft u wat meer tijd en wilt u de klassieke route volgen? Probeer onze 8-daagse tour. Kijk voor meer routes op onze Donau-fietspad-pagina

Itinerary

Passau

Nadat je vanuit München of Wenen uit de trein bent gestapt, kom jein de betoverende stad Passau, Beieren. Gelegen aan de Oostenrijkse grens en het ontmoetingspunt van de rivieren Inn, Ilz en natuurlijk de Donau, is Passau een smörgasbord van verschillende invloeden.

Passau werd in 1662 grotendeels verwoest door een brand en werd herbouwd in de post-renaissance barokstijl. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Stephansdom. Een religieuze plaats sinds 730 na Christus, de huidige vorm werd voltooid in 1693 na Christus na de brand van Passau. In de kathedraal vind je het grootste orgel van Europa en was tot 1993 het grootste ter wereld. Uitkijkend over de stad zie je het oude fort Veste Oberhaus. Gebouwd in de heuvel van St. Georgenberg, herbergt het tegenwoordig een museum en een restaurant.

Passau - Schlögen

Afstand: 41 km / 259 m Hoogteverschil

Nadat je jetweewielige metgezel voor de komende dagen hebt opgehaald, wordt de Schanzlbrücke-brug overgestoken. Je hebt  zojuist de eerste van vele overtochten over de Donau gemaakt, waarbij je van de zuidoever naar de noordoever reist. Als je de buitenwijken van Passau verlaat, bevind je jeal snel op de rustige fietspaden die deze tocht beroemd hebben gemaakt. Met het langzame gekabbel van de Donau naast je is het vredig en kalm. Je vangt een glimp op van het mooie stadje Engelhartszell, de thuisbasis van een klooster dat tonische likeuren produceert.

We fietsen rustig verder en sluiten onze eerste dag af bij Schlögen Bend. Dit prachtige onderdeel van de rivier maakt een lus van 180 graden, dankzij het harde graniet dat te veel bleek te zijn om door de rivier te eroderen. We stappen aan boord van onze eerste veerboot van de tour en steken terug over naar de zuidelijke oever van de Donau. Als je van de boot af komt,  word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de rivier met de steile graniet heuvel op de achtergrond.

Schlögen - Linz

Afstand: 53 km / 353 m Hoogteverschil

We vertrekken vanuit de prachtige omgeving van de Schlögenbocht en dwalen langs de oever van de Zuid-Donau en staren over de brede rivier met zijn steile, overhangende heuvels. Als u door het natuurreservaat Eferdinger Becken fietst, hoort u prachtige inheemse vogelzang uit de bomen. Je passeert typisch Oostenrijkse plattelandsdorpjes met hun kenmerkende steile puntdaken, smetteloos geschilderde gevels en sierlijke bloemendisplays in de tuin.

Na dit vredige, rustigestuk te hebben afgelegd, komen we aan in de stad Linz, de hoofdstad van Opper-Oostenrijk. Linz staat synoniem voor kunst en cultuur, dus er valt veel te ontdekken. Beginnend bij de Drie-eenheidszuil op het centrale plein, kun je het Thun-landhuis bezoeken, waar Mozart meer dan 12 jaar woonde en componeerde. Maak een wandeling door het Donaulände-park zoals de lokale bevolking. Bewonder de verlichte moderne architectuur in het Lentos Museum en het Ars Electronica Center.

Melk - Krems

Afstand: 38 kms / 263 m Hoogteverschil

Vanuit Linz nemen we een korte treintransfer naar de prachtige stad Melk. Je wordt begroet door de iconische abdij van Melk. Foto’s zullen de abdij nooit recht doen, het is echt om  sprakeloos van te worden. Het is bijna 1000 jaar oud, bestaat in zijn huidige vorm sinds 1736 en is nog steeds een functionerende school voor lokale kinderen. ’s Avonds dwaal jedoor de barokke geplaveide straatjes waar een scala aan traditionele Oostenrijkse gerechten wordt geserveerd.

Deze dag is een echte traktatie. Als we Melk verlaten, gaan we het hart van de Wachau-vallei binnen, een UNESCO-werelderfgoedlijst locatie. Boomgaarden en bergen vol wijngaarden zover het oog reikt. Je passeert enkele van de meest stereotiepe Oostenrijkse plattelandsdorpen die je je kunt voorstellen zoals Spitz, Weißenkirchen en Dürnstein. Geplaveide steegjes en overhangende bloembakken begroeten je terwijl je het gevoel hebt dat je door een droom fietst.  Kijk je ogen uit met de prachtige middeleuwse overblijfselen, waaronder de beroemde ruïne van kasteel Durnstein, die teruggaat tot de 12e eeuw. Na kennis te hebben gemaakt met eeuwenoude druivenstokken, abrikozen- en appelbomen, zou het onbeleefd zijn om de lokale producten niet te proeven.

Langs de straten vindt u een scala aan wijnwinkels en slijterijen  die hun wereldberoemde abrikozenbrandewijn verkopen. De dag zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan een Wachau-wijnmakerij die we voor je hebben geregeld bij de prestigieuze Weingut Lagler-wijnmakerij. De dag eindigt in de 1000 jaar oude stad Krems, de zusterstad van Passau waar onze fantastische rit is begonnen. Ga ’s nachts door de Steiner Tor-poort de oude stad binnen, waar het voelt alsof je terug bent gestapt in een middeleeuws dorp.

Tulln - Wenen

Afstand: 38 km / 120 m Hoogteverschil

We beginnen de dag met een korte treinrit naar de stad Tulln. Als je Tulln (de bloemenstad) binnenkomt, is het echt een magische en serene plek die zijn reputatie eer aan doet. Je komt aan in het Donaulände-park aan de oever van de Donau, waar je een wandeling kunt maken en het Nibelungendenkmal kunt zien. Dit beeldhouwwerk en deze fontein beelden de ontmoeting uit van Kriemhild, koningin van Bourgondië, en Etzel, koning van de Hunnen, in Tulln rond 1200 na Christus. Het pronkstuk van deze stad is Die Garten Tulln, een uitzonderlijke botanische tuin met een aantal zeer unieke en abstracte displays om doorheen te navigeren

Het is nu tijd voor de laatste loodjes van dit unieke avontuur. Als we Talln verlaten, blijven we de Donau het eerste stuk volgen, voordat we landinwaarts afslaan. Jepasseert het kasteel Greifenstein aan de rechterhand voordat je naar Klosterneuburg komt met zijn beroemde klooster. We raden je ten zeerste aan om hier een tussenstop te maken, want deze oude abdij is een echt spektakel. Als je door het Wiener Wald (Wenen bos) loopt, kom jevoor je het weet aan bij de deur van de stad Wenen. We volgen de loop van het Donaukanaal over een modern fietspad. Onderweg passeer je wat fantastische straatkunst. Je wordt naar de fietsen drop-off  genavigeerd, zodat je kunt uitrusten en deze opmerkelijke stad kunt verkennen. Wenen staat vaak bovenaan de lijsten als het gaat om de kwaliteit van leven en het is meteen duidelijk waarom. De architectuur, het eten, het fietsnetwerk, de veiligheid en de cultuur zijn allemaal van wereldklasse.

Je hebt in dit stadium zeer waarschijnlijk al een Schnitzel of twee gehad, maar Wenen staat synoniem voor de beste die er te krijgen zijn., Waarbij de eer elk jaar van het ene restaurant naar het andere wordt doorgegeven. Om de avond af te sluiten, maak je een ritje op het Wiener Riesenrad, een reuzenrad van 65 meter hoog met een prachtig uitzicht over de stad.

Wenen

Wenen wordt vaak de Stad van de Muziek genoemd, omdat Mozart en Beethoven er het grootste deel van hun componeerjaren hun thuis hebben gemaakt. Maar hier bij Rooster noemen we het de Europese Stad van Paleizen. Het lijkt erop dat, ongeacht waar je ook gaat of staat,  er overal een groots paleis op je wacht. Wij raden jeaan de dag te beginnen met een snelle koffie en een gebakje in het beroemde Café Central. Met zijn weelderige, ouderwetse interieur heb je het gevoel alsof je terug bent gegaan naar het midden van de 19e eeuw. Een korte wandeling brengt ons naar de Kärntner Strasse, de historische winkelstraat van Wenen waarvan de oorsprong teruggaat tot het Romeinse Rijk.

We hebben een route voor u samengesteld waarin u onze favoriete selectie bezienswaardigheden van Wenen kunt zien, waaronder de Stephansdom, het Weense operagebouw en het paleis Schönbrunn. Om de dag af te sluiten, kunt u rond de schemering langs paleis Belvedere gaan. Tegenwoordig is het paleis een opvallend kunstmuseum, gespecialiseerd in Oostenrijkse kunst. Maar ons favoriete onderdeel van het paleis zijn de omliggende tuinen. Met zijn verzorgde getrapte tuinen biedt het een prachtig uitzicht over deze prachtige stad, net op het moment dat de zon ondergaat. Het is sereen en vredig, dus tijd om even op adem te komen en herinneringen op te halen aan het ongelooflijke avontuur dat je zojuist hebt afgesloten.

Op verzoek

Prijs is inclusief

 • 5 nachten accommodatie in charmante B&B’s, pensions en hotels
 • Elke ochtend een stevig ontbijt
 • Een bezoek aan een wijnmakerij en wijngaard van wereldklasse
 • Treintransfer van Linz naar Melk
 • Treintransfer van Krems naar Tulln
 • Bagagetransfers van de ene accommodatie naar de andere
 • Gedetailleerde routebeschrijving, GPX-bestanden en printbare kaarten van uw route
 • Tips over lokale bezienswaardigheden, geschiedenis en avondmaaltijden
 • Fietshuur en -koffers (als fietshuur is geselecteerd tijdens het boeken)
 • On-call ondersteuning voor en tijdens uw tour

Prijs is exclusief

 • Vluchten en transfers van en naar het bnegin en eind van de rit
 • Lunches en diners
 • Verzekering
 • Fietsverhuur (kosten worden berekend zodra u tijdens het boekingsproces het gewenste fietstype selecteert)

Prijs

From €859/PPS*
6 dagen / 5 nachten

Hoogtepunten

 • Navigeer over het beroemdste fietspad van Europa, van Passau naar Wenen
 • Voel je één met de natuur terwijl je de rivier de Donau volgt en door uitgestrekte bossen vol met prachtige flora en fauna fietst
 • Ervaar de rijke geschiedenis van de regio met een scala aan kathedralen, kloosters en barokke architectuur om te bewonderen
 • Zie met eigen ogen  de iconische en pittoreske abdij van Melk
 • Proef de lokale, stevige keuken, inclusief een bezoek aan een wijngaard in de wereldberoemde Wachau-vallei
 • Rond de tour af in de adembenemende stad Wenen, de stad van muziek en paleizen
Delen naar