PORTUGAL ATLANTISCHE KUST FIETSTOCHT (6 DAAGSE)

Overzicht

Afstand: 331 km / Hoogteverschil: + 2.775 m

* Let op: om logistieke redenen worden onze Portugal-reizen georganiseerd voor groepen van twee of meer *

De 6-daagse Portugese Atlantische Kust Fietstocht is voor degenen die alles willen zien, maar zichzelf ook tot het uiterste van hun conditie willen pushen. Je begint je avontuur bij de haven van Lissabon en trekt vervolgens langs de kust om je klim naar de historische bergen van Sintra te beginnen. Van daaruit daal je af langs de kust en verken je enkele van de meest ongerepte stranden en surfmekka's van Europa. Vervolgens reis je af naar het agrarische hart van Portugal, waar je enkele van de beste en meest interessante wijnen kunt proeven die het land te bieden heeft. Maak kennis met alle stadia van het wijnmaken, van wijnstok tot fles, en wordt persoonlijk rondgeleid door de wijnmaker. .

Daarna gaan we weer terug richting de kust, waar we relaxte kustplaatsjes zullen gaan verkennen, waaronder wat ook wel "Het Venetië" van Portugal wordt genoemd. De laatste loodjes zijn gematigd en bieden ruimte voor contemplatie terwijl de route prachtig langs de kust loopt. Maak je klaar om van je stalen ros te stappen voor de laatste stop in de iconische stad Porto en wordt beloond met wat Porto op de kaart heeft gezet: een portproeverij van wereldklasse om die vermoeide benen te helpen rusten.

De route gaat over elke soort wegen die er te vinden zijn: van vlakke fietspaden langs de kust, straatkeien in de stad, uitgestrekte boswegen tot steile hellingen. Je wordt op de pedalen gehouden en de hele weg vermaakt. Dit alles tijdens een bezoek aan vier van de "7 wonderen" van Portugal.

Met een totale afstand van 331 km in 4 fietsdagen en over een aantal lastige hellingen, raden we je ten zeerste aan om een ​​e-bike te kiezen, tenzij je een fervente fietser met een goede conditie bent. Als je voor pure beenkracht gaat, zijn de gravel fietsen die wij aanbieden de beste keuze.

Duik er dieper in met ons dagelijkse reisplan hieronder. Wil je wat minder lang onderweg zijn? Bekijk dan onze kortere tochten.

 

Itinerary

LISSABON

Hier ligt de meest westelijke hoofdstad van continentaal Europa. Beroemd om zijn steile straten en felgekleurde gebouwen; Lissabon is al meer dan 750 jaar de hoofdstad van Portugal, wat resulteert in een stad vol geschiedenis. Er was een grote aardbeving in 1755, waardoor 85% van de gebouwen van de stad werden verwoest, waardoor het merendeel van de stad sindsdien in de loop van de eeuwen werd herbouwd. Sommige gebouwen hebben het overleefd, waaronder de kathedraal van Lissabon (1147 n.Chr.), São Vicente de Fora (1629 n.Chr.) en het Carmo-klooster (1423 n.Chr.), Dat in een staat van verval is achtergelaten ter herinnering aan de grote aardbeving. Enkele van de must-see bezienswaardigheden zijn de wijk Alfama met zijn eigenzinnige en felgekleurde, smalle, geplaveide straatjes. Met zijn steile trappen en paden is het de ideale plek om de kuiten op te warmen voordat je op pad gaat. Geen bezoek aan Lissabon zou compleet zijn zonder een korte rit te maken met de gammele Tram 28.

Sluit de dag af in Miradouro da Senhora do Monte. Gelegen naast een kapel uit de 13e eeuw, biedt het een ononderbroken uitzicht over de stad en de rivier de Taag, terwijl de zon langzaam ondergaat boven de Atlantische Oceaan.

LISSABON - ERICEIRA

Afstand: 70.4 km / Hoogteverschil: 998 m

Nadat we onze vertrouwde tweewieler hebben opgehaald, gaan we op pad. Na 1,5km wennen aan het fietsen in de stad, maken we een korte stop bij het Praça do Comércio. Dit grote plein kijkt uit over de haven aan de rivier de Taag. We vervolgen onze weg langs de oevers van de Taag en passeren de 25 de Abril-brug. Vervolgens bevinden we ons bij de Padrão dos Descobrimentos (Monument voor de zeelieden). Het is een eerbetoon aan het Portugese tijdperk van ontdekkingen, een periode die Portugal grote welvaart bracht. Op naar de Toren van Belém (UNESCO-werelderfgoed), een 16e-eeuwse verdedigingstoren aan de Taag en het vertrekpunt voor veel van de beroemdste expedities van Portugal. We keren terug en passeren het Mosteiro dos Jerónimos (UNESCO-erfgoedlocatie).

We beginnen nu aan een korte treinrit vanuit Belém om ons naar onze overnachting in Cascais te brengen. Cascais werd in de 19e eeuw door het Portugese koningshuis gepopulariseerd als vakantieoord aan zee en is tegenwoordig een van de rijkste wijken van het Iberisch schiereiland. Bezienswaardigheden zijn het Palácio dos Condes de Castro Guimarães en Casa de Santa Maria.

Je vertrekt vanuit Cascais naar het westen en stopt even bij de beroemde Boca do Inferno. We gaan verder en fietsen langs wat mogelijk het mooiste fietspad van Portugal is. Eindeloze, ongerepte stranden zover het oog reikt! Nu beginnen we aan onze lange klim, het Sintra National Park in. Terwijl je door de kronkelende boswegen fietst, heb je dit hele afgelegen gebied voor jezelf en kun je genieten van de eeuwenoude bomen die boven je uittorenen. De beloning aan het einde van de klim is het beroemdste en meest gefotografeerde monument van Portugal, Palácio da Pena. Sintra herbergt vijf paleizen, dus we kunnen niet bij één paleis blijven. Van de weelde van Pena Palace tot het eigenaardige van Quinta da Regaleira.

Tijd om aan onze afdaling te beginnen voor de tweede helft van de dag, en onze eerste kennismaking met off-road paden te krijgen. We passeren het surfmekka van Portugal: Ericeira. De thuisbasis van vele internationale surfwedstrijden, je zult hier enkele van ’s werelds meest beroemde surfprofessionals zien surfen.

ERICEIRA - NAZARÉ

Afstand: 98,5 km / Hoogteverschil: 1.168 m

Dit is een dag met veel verscheidenheid en contrasten. Als je het slaperige stadje van Ericeira verlaat, is het tijd om de oceaan te verlaten en de bergen in te trekken. De eerste helft van de dag worden de kilometers opgeslokt met een rit door kleine plattelands dorpen, inclusief een snelle visite aan een steengroeve. Halverwege de dag ben je aangekomen in Óbidos, een ommuurde stad die de eer heeft een van de best bewaarde middeleeuwse steden van heel Europa te zijn. Waar je ook kijkt is een prachtig vergezicht, en je hebt echt het gevoel dat je een stap terug in de tijd hebt gezet.

Nadat het je gelukt is om je los te rukken van de schoonheid van Óbidos en weer terug op pad te gaan, is het tijd voor het eerste wijnbezoek van de rondreis. Vinhos Cortém is een boetiek-wijngaard en -makerij die vrij uniek is.

Nadat onze dorst voldoende gelest is, sluiten we de dag af met het laatste gedeelte van de rit richting Nazaré. Er is redelijk wat heuvelachtig terrein met wat meer inspannende stukken, maar als je het laatste gedeelte nadert, word je getrakteerd op een uitzicht dat je sprakeloos zal maken. Nazaré is beroemd vanwege Praia do Norte (Noordstrand). De top 3 van de grootste golven waarop ooit gesurft is, vonden plaats op dit strand vanwege de unieke bathymetrie. Hier spot je de absolute elite van de surfwereld en het is werkelijk iets bijzonders om ze aan het werk te zien.

NAZARÉ - FIGUEIRA DA FOZ

Afstand: 77,7 km / Hoogteverschil: 368 m

De dag begint op het mooiste uitkijkpunt in Nazaré: Miradouro do Suberco. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad en is een geweldige plek om een ​​paar kiekjes te maken voor het foto-album. We fietsen een paar honderd meter, zetten onze fiets op slot en lopen een klein stukje naar het Forte de São Miguel Arcanjo.

Weer terug op pad, gaan we verder naar het noorden op de EuroVelo 1 Atlantische kustroute. Hoewel dit een van onze langste dagen is, is het merendeel een mooi fietspad en een relatief eenvoudig gedeelte van de route. We blijven langs de kust fietsen, met een prachtig uitzicht op het strand, en het is ook grotendeels vlak. De eerste bezienswaardigheid is Praia de Vitória. Een ongerept strand dat minder toeristisch is dan sommige van de eerdere stranden die we tot nu toe hebben gezien. We gaan door en gooien nog wat kilometers in de benen voordat we halverwege de dag Lagoa da Ervedeira bereiken voor een korte pauze.

Daarna beginnen we aan de laatste kilometers richting Figueira Da Foz. Wanneer we Figueira Da Foz bereiken, staat de Edgar Cardoso-brug de komende jaren in de steigers vanwege restauratiewerk, dus we stappen op een korte veerboot om ons aan de overkant van de rivier te brengen. Figueira is een relaxed en slaperig stadje. Perfect voor een nachtelijke wandeling over de boulevard of een bezoekje aan Casino Da Figueira als je denkt dat je mazzel hebt die dag.

Aveiro - Porto

Afstand: 85 kms / Hoogteverschil: 241 m

De dag begint met een korte treinrit naar de stad Aveiro. Je hebt in Aveiro ook wel ‘Venetië van Portugal’ genoemd. Hoewel dit misschien wat sterk is aanwezig, neemt dit niet weg dat Aveiro een erg mooie, kleurrijke, stad is waar je de traditionele zeewier oogst zult zien in de originele “Moliceiros” (Gondels) zowel als authentieke veerboten die over het kanaal en het binnenmeer varen.

Hoewel het een flinke afstand is, is dit een gemakkelijke dag, waarbij het merendeel van de paden mooi vlak zijn. Het is een vroege start, maar om de dag goed te beginnen nemen we een korte, pittoreske veerboot over het water. Wanneer we vertrekken, fiets je langs het kanaal voordat je de beroemde zoutpannen bereikt, waar het kanaal het binnenmeer ontmoet. Je steekt het meer over en komt aan in Sao Jacinto. We blijven aan de oevers van het meer kleven, waar we ook door het Jacinto natuurreservaat komen dat een weelde aan prachtige flora en fauna biedt zoals zandduinen, watervogels, en zout- en zoetwater binnenmeren. We komen even langs bij Praia da Torreira en Furadouro, ons eerste strandbezoek sinds Nazaré. De route vervolgt langs de kust en we passeren Esphino, een kleine strandplaats in de buitenwijken van Porto.

We komen het prachtige Vila Nova de Gaia binnen, langs de oevers van de rivier de Porto. Dit is de thuisbasis van alle porthuizen ter wereld. Het zou dus onbeleefd zijn om er niet tenminste eentje te bezoeken. Je wordt begroet met lichte snacks in Porto’s grootste en beroemdste porthuis: Cockburn’s. Je krijgt een rondleiding door de lodge, voordat je drie verschillende stijlen van Cockburns port van wereldklasse proeft. En nu is het tijd geworden om afscheid te nemen van de fiets die je de afgelopen 499 km heeft gediend.
Je hebt zojuist een gigantische tour voltooid, dus geef jezelf een schouderklopje en trakteer jezelf op een wandeling langs Cais da Estiva voor een fantastisch nachtelijk uitzicht.

Porto

Simpel gezegd: Porto en Vila Nova de Gaia zijn uitzonderlijke steden. Overal waar je kijkt, is er een oogstrelend, ansichtkaart-waardig aanzicht.

Begin de dag met een snel bezoek aan Capela das Almas (Kapel der Zielen). De gehele buitenkant is volledig bedekt met Azulejo-tegels. Je bevindt je nu bij de deuren van Mercado Do Bolhão, dus neem er snel een kijkje. Met ruim 80 kraampjes met verse producten en snacks is dit de perfecte plek voor een wandeling en een lichte hap. Ga naar de ambachtsmarkt aan de oevers van de Vila Nova de Gaia pier. Na hier rondgekeken te hebben, spring je aan boord van een Rabelo (traditionele Portugese boot) en maak je een cruise van één uur en zes bruggen. We steken de Luí-brug over terug naar Porto en beklimmen de steile trappen van de UNESCO-wijk Ribeira voordat we aankomen bij de Sé do Porto (kathedraal van Porto).

De Miradouro da Vitória biedt naar onze mening het beste uitzicht over de stad bij zonsondergang, met een compleet panorama van Porto, Vila Nova de Gaia en de vele bruggen van de Douro. Neem een ​​rustmoment en denk terug aan de unieke ervaringen die je de afgelopen 6 dagen hebt meegemaakt.

Op verzoek

Prijs is inclusief

 • 5 overnachtingen in charmante B&B’s, pensions en hotels
 • Elke ochtend een stevig ontbijt
 • Twee bezoeken aan wijnhuizen, wijngaarden en porthuizen, inclusief lichte snacks
 • Treintransfer van Figueira Da Foz naar Aveiro
 • Bagagetransfers van de ene accommodatie naar de volgende
 • Gedetailleerde routebeschrijving, GPX-bestanden en printbare kaarten van uw route
 • Tips over lokale bezienswaardigheden, geschiedenis en avondmaaltijden
 • Fietshuur en -koffers (als fietshuur is geselecteerd tijdens het boeken)
 • On-call ondersteuning voor en tijdens uw tour

Prijs is exclusief

 • Vluchten en transfers van en naar het begin en eind van de rit
 • Lunches en diners
 • Verzekering
 • Fietsverhuur (kosten worden berekend zodra u tijdens het boekingsproces het gewenste fietstype selecteert)

Prijs

From €659/PPS*
6 dagen / 5 nachten

Hoogtepunten

 • Fiets van de haven van Lissabon naar de prachtige stad Porto
 • Verken de paleizen van het nationale park van Sintra
 • Dompel je tenen in de Atlantische Oceaan, op enkele van de meest ongerepte stranden van Europa
 • Ga terug in de tijd met bezoeken aan middeleeuwse kastelen
 • Geniet van enkele van ’s werelds beste wijngaarden en wijn- en porthuizen
 • Zie de zon ondergaan boven de rivier de Douro in de pittoreske stad Porto
Delen naar